Skip to main content
Allmänt

10 höjdpunkter inom Svensk Motorsport!

By 24 april 2023No Comments

Svensk motorsport har en rik historia fylld med spännande höjdpunkter och legendariska förare. Här är fem av de bästa höjdpunkterna inom svensk motorsport.

  1. Ronnie Peterson – Ronnie Peterson anses av många som en av de mest talangfulla förarna inom svensk motorsport genom tiderna. Han vann 10 Grand Prix-segrar och kom tvåa i F1-VM 1971 och 1978. Dessutom vann han två gånger på Le Mans 24-timmars.
  2. STCC – Swedish Touring Car Championship har varit en av de mest populära racingserierna i Sverige sedan 1996. Serien har varit fylld med spänning, dramatik och hård konkurrens, och har producerat flera svenska mästare genom åren.
  3. Kenny Bräck – Kenny Bräck är en av Sveriges mest framgångsrika förare genom tiderna. Han vann Indy 500 1999 och blev Indy Racing League-mästare 1998. Dessutom vann han 24-timmarsloppet på Le Mans 1999 och fick utmärkelsen Årets Idrottsprestation 1999 av Svenska Dagbladet.
  4. Per Eklund – Per Eklund är en av de mest legendariska förarna inom svensk rallysport. Han vann SM i rallysexan 1975 och blev svensk mästare i rally 1984. Dessutom vann han Europamästerskapet i rallycross två gånger.
  5. Marcus Ericsson – Marcus Ericsson är en av de mest framgångsrika svenska förarna inom Formel 1. Han debuterade i F1 2014 och körde för Sauber fram till 2018, innan han gick över till IndyCar. Han har även vunnit flera lopp i GP2-serien.
  6. Mattias Ekström – Mattias Ekström är en annan av de mest framgångsrika svenska förarna genom tiderna. Han vann DTM två gånger och blev även världsmästare i rallycross två gånger.
  7. Björn Waldegård – Björn Waldegård var en av Sveriges första internationellt kända rallyförare och vann Safari-rallyt i Kenya 1977. Han blev också rallyvärldsmästare 1979 och var den första föraren att vinna en officiell rally-VM-tävling.
  8. Thed Björk – Thed Björk är en av de mest framgångsrika förarna inom svensk racing. Han har vunnit STCC sex gånger och blev också världsmästare i touring cars 2017.
  9. Gelleråsen Arena – Gelleråsen Arena är en av de mest klassiska motorbanorna i Sverige. Banan invigdes 1949 och har sedan dess varit värd för flera spännande evenemang, inklusive STCC, Swedish GT och Formel Renault 2.0.
  10. Marcus Grönholm – Marcus Grönholm är en av Sveriges mest framgångsrika rallyförare genom tiderna. Han vann två rallyvärldsmästerskap, 2000 och 2002, och var även tvåfaldig vinnare av Rally Sweden.

Dessa tio höjdpunkter inom svensk motorsport representerar ytterligare några av de mest spännande och framgångsrika förarna och evenemangen i Sveriges historia. Vill du läsa mer om svenska höjdpunkter inom motorsport så kolla in www.franssonmotorsport.se. Det är en rik kultur med många inspirerande förare och fantastiska banor att utforska och uppleva.